Olympiáda poštových holubov bola úspešná najmä pre poľských chovateľov

27.01.2013 Nitra

Nitra 27. januára (TASR) – Na nitrianskom výstavisku Agrokomplexu sa dnes skončila 33. olympiáda poštových holubov. S kolekciou poštových holubov sa na nej zúčastnilo 32 federácií.

Holuby súťažili v kategóriách štandard a šport. V štandarde si prvenstvo odniesla Slovenská republika v kategórii holubice a Nemecko v kategórii holuby. O výsledkoch rozhodla desaťčlenná medzinárodná hodnotiteľská komisia, uviedol Daniel Dudzik zo Slovenského zväzu chovateľov poštových holubov.

Športové kategórie boli rozdelené do ôsmich podkategórií podľa dĺžky pretekov. Najväčší počet titulov, päť, si odniesli chovatelia z Poľska. Víťazmi dvoch podkategórií sa stali holandskí chovatelia, jeden titul smeruje do Nemecka. História olympiád poštových holubov siaha do roku 1945.

Slovensko bolo hostiteľom po prvýkrát v histórii. Súčasťou olympiády bolo rokovanie medzinárodnej chovateľskej federácie FCI, ktorá združuje 56 štátnych federácií.

História chovu a pretekania poštových holubov sa na Slovensku začala v roku 1923, keď bol v Liptovskom Mikuláši založený prvý spolok chovateľov. V súčasnosti sa organizovanému chovu poštových holubov venuje približne 4300 nadšencov tohto športu, ktorí sú organizovaní v Slovenskom zväze chovateľov poštových holubov.

Podľa Dudzika patria slovenskí chovatelia k najlepším na svete, čo dokazujú aj ich umiestnenia na popredných miestach v medzinárodných súťažiach.
 

Vyberte región